FEN BİLGİSİ EĞİTİMİ

Fen yaşadığımız dünyayı anlamak için izlenen sistemli bir yoldur.Fen,gözlem ve deneylere dayanan veri temelli açıklamalarla sınırlıdır.Bu nedenle, deneysel kanıtlara ve bilimsel teorik bir çatıya dayandırılamayan açıklamalar fenin bir parçası değildir.

Teknoloji ise insanların istek ve ihtiyaçlarını gidermek için araçlar,yapılar veya sistemlerin geliştirildiği ve değiştirildiği bir süreçtir. 

Fen ve teknolojinin bir çok ortak yönü vardır.Her ikisinde de benzer beceriler ve zihinsel alışkanlıklar kullanılır.Fen ve teknolojiyi birbirinden ayıran en önemli özellik ,amaçlarının farklı olmasıdır. Fenin amacı; doğal dünyayı anlayarak açıklamaya çalışmak,Teknolojinin amacı;insanların istek ve ihtiyaçlarını karşılamak için doğal dünyada değişiklikler yapmaktır. 

Fen ve Teknolojinin amacı ise;doğal dünyayı anlamak için öğrencilere yol göstermek ve onların Fen ve Teknoloji ile ilgili pozitif tutumlar geliştirmelerine  yardımcı olarak,öğrendiklerini günlük hayatta kullandırmak ve öğrencilerin bundan zevk almasını sağlamaktır.

Fen ve Teknoloji dersi,günlük hayat ile ilişkinin en kolay kurulabileceği derslerden biridir.Çünkü günlük hayatta kullandığımız bir çok alet,makine,sistem,bir çok olayın sebebi-sonucu fen ve teknoloji dersinin kazanımlarına dayanmaktadır.Fen ve Teknoloji dersinde öğrendiklerimizin,günlük hayattaki yerini  örneklerle açıkladığımızda,hayatımızdaki yerini ve önemini çok daha iyi anlamış olacağız.

*Dağa tırmanırken kulaklarımızda neden çınlama olduğunu biliyor muydunuz?
-Açıkhava basıncı yükseklere çıkıldıkça azalır.Basınç farkından dolayı kulakta çınlama olur.

*Kar yağarken havanın neden yumuşadığını biliyor muydunuz?
-Gökyüzündeki su buharı  donmak için dışarıya ısı verir.

*Buzlu yollara neden tuz atılır?
-Tuz suyun donma noktasını düşürdüğü için

*Vantuzlu askılar fayanslara nasıl yapışır?
-Vantuzun içindeki hava çıkarıldığında,açık hava basıncı vantuza büyük bir basınç uyguladığından vantuz düşmez.

*Çocuklarda neden sıklıkla orta kulak iltihabı olur?
-Çünkü,yutaktan orta kulağa açılan östaki borusu çocuklarda daha kısadır.

*Kaloriferler neden odanın alt kısımlarına yerleştirilir?
-Isınan hava yükseldiğinden evin her yerinin eşit miktarda ısınması için

*Nilüfer bitkisinin yaprakları neden büyüktür?
-Suda yaşadığından nemli ortama uyum sağlamıştır,bu nedenle su kaybetmekten korkmaz.

*Kutup ayıları neden beyazdır?
-Düşmanlarından korunmak için ortama adapte olduğundan

*Kuşlar neden üşümez?
-Kuşlar hav tüyleri dediğimiz minicik tüylere sahiptir.Bu tüyler arasına terleşen durgun hava mükemmel bir yalıtım sağlayarak soğuğu geçirmez.

Bunun gibi örnekler ve binlerce sorunun cevabını Fen ve  Teknoloji dersinde bulmaktayız.Bilgiyi öğrendikten sonra  günlük hayatta kullanmak ve karşısına çıktığında bunu fen diliyle açıklamak ,öğrencileri cesaretlendirmekte ve onlarda merak uyandırmaktadır.Bu nedenle fen derslerine farklı bir pencereden bakmak bakış açımızı değiştirecektir.